onsdag den 8. juli 2009

Stort fladt brød af baguettes dej!













'Den fede hvede-fætter' - Frederik!

20, 30 måske 40 bagninger før den er der, siger de kloge! Dejen kører fint; hæver i plastkasse i køleskabet, er superlækker sej, næsten flydende men stadig sammenhængende, klæbrig uden at klistre fast! Dobbeltportionen blev til 4 baguettes (som jeg vil kalde snobrøds-ketsjere) og et fladbrød i ordets egentlige betydning.


Men smag, konsistens, skorpe og alt det lækre er der.



Ud på bordet. Ikke et gram hænger i boksen!
Dejen er bløøød og superelaaastisk!

Først et brød ind på en brandvarm italiensk bryggerskakkel (!), som jeg havde til overs fra ombygningen af huset!! Og en stak bornholmersten, som jeg vist nok flåede ned af stuevæggen engang! 6 stk. af dem holder suverænt på varmen!











En stor håndfuld isterninger ned i bunden af ovnen giver fugt!

Og så baguettes af resten , ha ha!



Timing er afgørende! Frederik kom hjem fra biblioteket på lige præcis det rigtige tidspunkt til at tørre opvasken!!

Søren og Marianne kom forbi og fik en øl og en ostemad på friskbagt brød!

To sure fætre; rug og hvede


To sure dej-fætre: Rug i glas med prop, og hvede i en skål med låg! Hveden skal nurses ofte med frisk mel og vand - måske lidt honning. Den skal lugte frisk og syrlig - gerne med en anelse sødme! Må aldrig blive sur på den sure måde. Rug-surdejen skal også lugte frisk men meget mere syrligt, som ølbryg. Men den er sejere, og skal ikke nurses på samme måde. Kan holde sig i ugevis uden at man gør noget. Kan dog friskes op ligesom hvedefætteren. Smid en klump i fryseren under ferien, så er man sikret!